Ta hand om din hälsa

Varmt välkomna ska ni alla vara hit till bloggen! Dagens inlägg kommer handla mycket om massage och hälsa, som är ett väldigt intressant ämne att prata om. Professionell (eller medicinsk) massage är utmärkt för att hålla kroppen frisk. Massage hjälper lymfsystemet genom att förbättra cirkulationen, avlägsna metaboliskt avfall och gifter och öka rörelsen av cerebrospinalvätskan. Fördelarna med professionell massage är bland annat förbättrad kardiovaskulär hälsa – bättre syreanvändning, förbättrad förmåga att förbränna fett (lipolys), ökad ämnesomsättning i de muskler som behandlas under massagen, effektivare avskiljning av koldioxid vid utandning.

Massage minskar också smärta i samband med kroniska sjukdomar som artrit, högt blodtryck och osteoporos. Massage kan bidra till att minska ångest och depression om den används regelbundet före stressiga händelser som t.ex. offentligt tal. Dessutom minskar den stresshormonnivåerna hos både människor med hög och låg stressnivå, tillsammans som det sänker hjärtfrekvensen, blodtrycket, kortisolnivåerna och muskelspänningen.

Massage ger många hälsofördelar, bland annat förbättrad cirkulation, minskad stelhet, förbättrad lymfedränering och frisättning av endorfiner (kroppens naturliga smärtstillande medel). Massage kan också hjälpa till med matsmältningen genom att stimulera peristaltiken – den rytmiska rörelse som förflyttar maten genom matsmältningssystemet.

Detta är bara en av fördelarna med massage som gör den populär bland idrottare och de som lider av kroniska sjukdomar eller skador. Många väljer att få massage före ett idrottsevenemang eftersom ökad flexibilitet kan öka en idrottsutövares prestationer på planen eller på banan genom snabbare starter och bättre uthållighet. Massage hjälper också till att förebygga skador eftersom vävnaderna är mer följsamma efter en behandling .

Samtidigt är massage ett utmärkt sätt att varva ner och slappna av efter en lång vecka eller arbete. Den övergripande känslan av välbefinnande och avslappning bidrar till att minska stress och dess associerade hormoner .

Mycket mer än så hade jag faktiskt inte att bidra med idag, nu får ni alla ha en fortsatt fin helg!